Mi az a túlgondolás, és miért kellene abbahagynod?

Úgy tűnik, mintha minden egyes alkalommal, amikor megfordulunk, valaki azt mondaná, hogy ne agyaljunk mindent túl. De hogyan is néz ki egyáltalán a túlgondolás? És miért kellene megpróbálnunk elkerülni? A túlgondolás sokféle formát és jelentéstartalmat ölthet az emberek számára. Lehet egy mélyebb probléma tünete, vagy lehet egy megküzdési mechanizmus, amely segít feldolgozni a nehéz érzelmeket.


De bárhogyan is értelmezzük a túlgondolást, az eredmény mindig ugyanaz: a kelleténél nehezebbé teszi az életet. Nézzünk meg néhány módot, ahogyan a túlgondolás negatívan befolyásolja az életedet, és hogyan kezdhetsz el változtatni ezen.


Mi az a túlgondolás?


A túlgondolás az a folyamat, amikor folyamatosan értékelünk és elemzünk egy helyzetet, ötletet vagy döntést, mielőtt még egyetlen döntést is hoznánk vele kapcsolatban. Bár ez a problémamegoldás alapvető része, a túlgondolás szokása több problémát okozhat, mint amennyit megold.


Kutatások szerint a túlgondolás negatívan befolyásolhatja az önbizalmat, növelheti a stressz és a szorongás érzését, sőt, még a kapcsolatainkra is negatívan hathat. Akkor miért is foglalkozunk annyira a túlgondolással? Ez a szokás számos mentális egészségi állapotnál gyakori.A depresszióra és a szorongásra például egyaránt jellemző a szokásosnál nagyobb mértékű aggodalom. Hasonlóképpen, a kényszerbetegségre (OCD) jellemző, hogy az élet bizonyos aspektusaira, például a tisztaságra, a rendre vagy a szimmetriára való túlzott összpontosítás. Fontos tehát felismerni, hogy a túlgondolás nem eleve rossz dolog.


Miért lehet káros a túlgondolás?


A túlgondolás az elsődleges oka sok stressznek és szorongásnak, amit az életünkben tapasztalunk. És, mint láttuk, ez a fajta stressz életünk számos aspektusát károsíthatja. Például arra késztethet minket, hogy túlságosan erőltessük magunkat, és olyan helyzetbe kerüljünk, hogy nem tudjuk kihasználni az utunkba kerülő lehetőségeket.


Még rosszabb, ha annyira túlterheltnek érezzük magunkat, hogy nehezen éljük meg a pillanatot és élvezzük az olyan egyszerű dolgokat, mint például egy séta a parkban a gyerekeinkkel. A túlgondolás az önbizalomhiány egyik fő oka is.


Úgy érezhetjük, hogy nem vagyunk elég kompetensek bizonyos dolgok kezeléséhez vagy jó döntések meghozatalához, ezért túlelemezzük azokat. Ez az önbizalomhiány viszont a hozzá nem értés érzéséhez vezethet, ami nagy hatással lehet az önbizalmunkra és a céljaink elérésére való képességünkre.


Stratégiák a túlgondolás megállítására


Rengeteg olyan stratégia létezik, amely segíthet megállítani a túlgondolkodást. Ne feledd, hogy a túlgondolkodás csak egy szokás, ezért fontos, hogy az ismétlődő kudarcok miatt ne csüggedj. Ehelyett folytasd a módszerek gyakorlását, és keresd meg, hogyan tudod őket fejleszteni.Próbáld meg azonosítani, hogy milyen típusú gondolkodásmódok vezetik a túlgondolkodást, és helyettesítsd ezeket a gondolatokat produktívabb, reálisabb gondolatokkal. Ha például hajlamos vagy túl sokat gondolkodni a jövőn, próbáld meg a figyelmedet a jelenre irányítani.


Ha túlságosan sokat gondolkodsz, próbáld meg azonosítani az ismétlődő mintát, szakítsd meg, és összpontosítsd újra a figyelmedet valami másra. Próbáld meg azonosítani azt is, hogy mi történik az életedben, ami miatt stresszesnek vagy túlterheltnek érzed magad, és próbáld meg kezelni ezeket a problémákat.


Következtetés


Mint láthatod, a túlzott agyalás valódi stressz és szorongás forrása lehet az életedben. És, ahogy láttuk, ez a stressz az életed számos aspektusát károsíthatja, beleértve az önbizalmadat és az önbecsülésedet, a kapcsolataidat és azt a képességedet, hogy kezeld a stresszt az életedben.


Szerencsére a túlgondolás olyasmi, ami teljesen a te kezedben van. Ha azonosítod a túlgondolkodást vezérlő gondolkodási típusokat, elkezdheted felváltani őket produktívabb gondolatokkal. Ha pedig megszakítod a túlgondolkodást, megakadályozhatod, hogy a negatív gondolkodás körforgásába kerülj.

Göcsi Emil


© 2022 | Viszlát Depresszió! Minden jog fenntartva!