Mi is a depresszió? - egy más fajta megközelítés

Szerinted mi is a depresszió? Erre a kérdésre a válaszod meghatározó lehet a depresszió legyőzősőben. A küzdelmeim során azt fedeztem fel, hogy az ahogyan a legtöbb ember gondolkodik a depresszióról nemhogy lerövidítené vagy megoldaná ezt a problémát, hanem igazából létre hoz egy hosszú, keserves és kilátástalannak tűnő küzdelmet.


És ez a felismerésem nem igazán vált ki nagy elismerést a depresszióban szenvedők között. De nem gond, mert ezzel én is így voltam egészen addig, amíg nem kezdtem el másképp gondolkodni a depresszióról. Ez a másfajta gondolkodás pedig nem más, mint az, hogy a depresszió igenis legyőzhető relatív elég gyorsan és könnyen.


És ez az a pont, ahol sokan kiverik a biztosítékot. Mondom, ezzel én is így voltam. Ha furcsának tűnik ez a dolog, kérlek ne hagyd abba a videó nézését, hanem várd meg a végét és lehet, hogy meg fogsz lepődni. Ugyanis szeretném egy picit más szemszőgből bemutatni a depressziót és nem úgy, ahogy eddig láttad.


Meggyőződésem, hogy ha elkezded másképp látni a depressziót, sokkal könnyebb lesz a szabadulás. És most lássuk csak közelebbről maga a depresszió szót. Mit is jelent szó szerint? Ugye a depresszió két szóból tevődik össze. A de és a presszió szavakből. És mit is jelent a presszió? Nyomást. És a depresszió, mikor valamiben nincs nyomás.


És itt el is érkeztünk oda, ahogyan én látom a depressziót. Én úgy látom a depressziót, mint egy ideiglenes állapotot, amikor rosszúl érzem magam, és magam alatt vagyok, leereszkedve akárcsak egy lufi, amiben nincs levegő és nincs nyomás. Ha elkezded így látni a depressziót, nagyot tud segíteni rajtad, mert vizuálisan is el tudod képzelni, hogyan működik a depresszió és hogy hogyan tud az életed megváltozni, miután túl vagy rajta.


Ugye, amikor jól érzed magad, boldog vagy és élvezed amit csinálsz, úgy éled meg, hogy tele vagy élettel, akár a felfújt lufi, ami könnyedén száll a problémák fölött, viszont amikor lent vagy, úgy érzed, mintha le eresztettek volna és mintha az élet kiszivárgott volna belőled és nem igázán élvezed bármit is amit csinálsz. Úgy érzed magad, mint egy leeresztett lufi, amin átment az úthenger.


Nos, a lufi példájával élve, ha szeretnéd legyőzni a depressziót és szeretnél szabadon élni, a megoldás az, hogy megtanuld felfújni a lufit, amikor leereszkedett és nem engedni újra elillanni a levegőt belőle. A következőkben ebben szeretnék segíteni. Ugye az előzőekben úgy beszéltem a depresszióról, mint egy leeresztett lufiról. És ha így nézzük, akkor már nem is annyira ijesztő.


Viszont, ahogy a legtöbben látják Ijesztő megközelítésnek nevezném. Ugyanis, ha valaki így látja, a legelső, ami eszébe jut az a mentális betegség, mentális rendellenesség vagy komoly ellenség, amivel harcolni kell. De ez a megközelítés nem igazán segít rajtad, mitöbb ront a helyzeten. Mivel amikor ezeket mondod, akkor nő a szorongás és a stressz és készíted a táptalajt a depresszió számára.


Ehelyett ajánlanék egy másik megközelítést, amit békés megközelítésnek neveztem. A lufi analógiával élve, ahogy a lufi is leereszkedhet, ugyanúgy bármely embert a világon elkaphat a depresszió. De ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ez eredendően rád lett volna mérve, hogy ez a te sorsod vagy hogy átkozott lennél.


Mitőbb, ahogy a lufit is újra fel lehet fújni, ugyanúgy bármely depresszióval küzdő személy is lépéseket tehet annak érdekében, hogy legyőzze a depressziót és hogy boldog és beteljesedett életet éljen. És ehhez az első lépés, hogy elfogadd azt, hogy a depresszió egy ideiglenes állapot, még akkor is, ha ezt most egyáltalán nem így érzed.


A megoldás kúlcsa megérteni a depresszió okait, meglátni, hogy melyek azok a dolgok, amelyeken változtatni kell és ezeket gyakorlatba ültetni. Ilyen egyszerű. De mégtöbbet a következő videóban.

Göcsi Emil


© 2022 | Viszlát Depresszió! Minden jog fenntartva!