A szorongás: Hogyan befolyásolja az egészséget?

A szorongás az aggodalom, a félelem, az idegesség, az aggály, a nyugtalanság érzéseinek csoportja. Teljesen normális, hogy a szorongás érzései éberséget adnak a menekülés vagy harc helyzetre. Ilyen helyzetben a szíved gyorsabban ver, hogy a menekülést vagy harcot segítő szükséges szerveket vérrel lássa el, a tenyered izzadni kezd, az elméd zakatol. Szikraként szolgál, amely segít a dolgok elvégzésében egy zsúfolt vagy stresszes helyzetben.


Ha azonban a szorongás kicsúszik a kezedből, ok nélkül rettegést és félelmet kelthet. Ez a fajta szorongás megzavarhatja a normális életet.


A nyugtalanság okozta szorongás negatív reakciót indít el a szervezetben. A szervezet belső egyensúlya megbomlik. Ez olyan fizikai tünetekhez vezethet, mint légszomj, izomfeszültség, remegés, fejfájás, szédülés, szapora szívverés, gyomorpanaszok, szájszárazság és alvászavar.


A pszichés problémák is eredhetnek a stresszes szorongásból. Ezek a problémák közé tartozik a depresszió, az ingerlékenység, a koncentrációra való képtelenség vagy az aggodalom más formái.


A szorongás káros lehet, ha az emberek a szorongás enyhítése érdekében kényszeres szerhasználatba vagy viselkedésmódokba kezdenek. Ilyen lehet a drogfogyasztás vagy az alkoholfogyasztás.


Ahelyett, hogy enyhítenék a szorongást, a szervezet esetleg ezekre támaszkodik a folytatáshoz, és ez egy ördögi kör csapdájába juttatja a szervezetet. Ez viszont még több problémát okoz.

Göcsi Emil


© 2022 | Viszlát Depresszió! Minden jog fenntartva!